Ulusal Meslek Standartları

Resim
Ulusal Meslek Standartları (UMS) bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından kabul edilen gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normdur.  Mesleklerin Belirlenmesi;  Standardı hazırlanacak meslekler, iş piyasasının ve eğitim kurumlarının öncelikli ihtiyaçları ve sektör komitelerinin önerileri dikkate alınarak Yönetim Kurulunca belirlenir. Ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikler arasındaki temel fark nedir? Ulusal meslek standartları (UMS); bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu tanımlamakta bir diğer ifade ile mesleklerin profilini ortaya koymaktadır. Ulusal yeterlilikler ise, meslek standartlarını temel alarak geliştirilmekte ve ilgili ulusal yeterlilikte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak isteyen bireylerin nasıl bir ölçme ve değerlendirme sürecine tabi tutulacağına, başarı ve belgelendirme şartlarına ilişkin unsurl

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?


Mesleki Yeterlilik Belgesi almadan önce alınacak olan belgeye ait ulusal yeterliliği olan meslek belirlenmeli ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gerekmektedir.

Belge almak isteyen adaylar, ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları sayfasından görüntüleyebilirler.

Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülür ve bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yaparlar.

Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dahilinde taşınabilir cüzdan tipi Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Ulusal Meslek Standartları